Muziek kan wonderen doen!

Een collega wees me op een artikel van Marian van Wijngaarden en na het gelezen te hebben voelde ik mij gesterkt in mijn behoefte zo nu en dan muziek te luisteren en te tekenen. Je kunt me misschien niet gelukkiger krijgen!

Op de site van bg-magazine las ik het artikel; “Muziek als hulpbron bij duurzame inzetbaarheid” en kreeg zin om muziek te luisteren en te tekenen!

“Door muziek beland ik in een soort heerlijke bubbel”

Een collega wees me op een artikel van Marian van Wijngaarden en na het gelezen te hebben voelde ik mij gesterkt in mijn behoefte zo nu en dan muziek te luisteren en te tekenen. Je kunt me misschien niet gelukkiger krijgen! 

Zeker na een lastige klus, drukke dag of gesjeesde week kan ik zo smachtend uitkijken naar die momenten van zorgeloos keuzes maken en heerlijke knopen doorhakken. Over het algemeen zijn keuzes een crime, toch? Het is naar mijn idee namelijk nooit goed. Wanneer ik eenmaal gekozen lijk te hebben en keuze Ahet geworden is, bekruipt me het gevoel dat toch uiteindelijk Bde beste keuze had geweest. 

Om dit patroon te doorbreken luister ik dus graag naar muziek en teken. Ook nu zijn er keuzes; kies ik groen of blauw, licht of donker, arceren of vullen. Maar door echt met mijzelf af te spreken dat ik niet te lang na mag denken over een keuze, en dat elke optie eigenlijk wel goed is, is tekenen niet meer lastig maar ontspanning. Ik heb wel een klein beetje de mazzel dat ik van jongs af aan teken en dat het echt iets natuurlijks is voor mij; als praten of schrijven. Ik ben uiteindelijk naar de kunstacademie gegaan. Daar leer je belang te hechten aan betekenis of gelijkenis bijvoorbeeld. Wat mij remt en dwingt keuzes te maken die ik eigenlijk niet wil maken. Ik wil tekenen. Door muziek beland ik in een soort heerlijke bubbel waarin ik voor niets anders aandacht lijk te kunnen opbrengen dan voor mijn kleurtjes, het vel en het ritme! 

In het artikel staat het volgende hierover; Wanneer iemand naar prettige muziek luistert, licht het hele brein als het ware op als een kerstboom. Vanuit deze lichtere staat wordt de aanmaak van het stresshormoon cortisol verminderd en de aanmaak van dopamine en endorfine (de zogenaamde ‘gelukshormonen’) vermeerderd. Er komt energie vrij die helpt om obstakels in de toekomst te overwinnen. Muziek helpt dus om je te richten op het hier-en-nu. In zijn boek ‘Nooit meer te druk’zegt bedrijfspsycholoog Tony Crabbe: “Er gaat niets boven het luisteren naar muziek om je meer op het nu te kunnen richten”.

Ben je benieuwd geworden naar het hele artikel “Muziek als hulpbron bij duurzame inzetbaarheid”? Lees verder op de volgende link: https://bgmagazine.nl/muziek-als-hulpbron-bij-duurzame-inzetbaarheid/ 

Er zijn vele mogelijkheden om muziek in te zetten tijdens een normale werkdag of re-integratie maar op kleine schaal kan je er zelf ook mee aan de gang. Welke muziek of liedje helpt jou te concentreren als je moet leren? Welke muziek draai je als je verdrietig bent? Misschien weet je ook wel muziek die je opzet als je moet opladen en juist energie nodig hebt!

Tip: maak er een spotify lijstje van!

Als je deze nummers en hun uitwerking goed in kaart gebracht hebt kun je ze dus ook gericht inzetten op die momenten dat je ze het beste gebruiken kunt!

Tom

Schrijf je HIER in op onze mailinglijst en ontvang 3 praktische tips van Tom!

Ik ben Grafisch vorrmgever
en werk vanuit (tuin) huis. De verhalen die je van mij kunt verwachten gaan voornamelijk over mijn zoektocht om balans te
vinden tussen online en offline zijn. Tussen werk en vrije tijd en hoe belangrijk ik het vind om soms voor de analoge optie te gaan.

Ik ben Grafisch vorrmgever
en werk vanuit (tuin) huis. De verhalen die je van mij kunt verwachten gaan voornamelijk over mijn zoektocht om balans te
vinden tussen online en offline zijn. Tussen werk en vrije tijd en hoe belangrijk ik het vind om soms voor de analoge optie te gaan.

Uit deze serie

Muziek kan wonderen doen!

Een collega wees me op een artikel van Marian van Wijngaarden en na het gelezen te hebben voelde ik mij gesterkt in mijn behoefte zo nu en dan muziek te luisteren en te tekenen. Je kunt me misschien niet gelukkiger krijgen!

Schrijf je zelf of is jouw verhaal het waard gedeeld te worden?
Download hier de pdf met

Aanlever- specificaties

Woord zoeker

Tags

Meer artikelen van Tom

Huisruis

Ik ga niet zo goed op druk en prikkels en heb altijd hoofdpijn. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn als ik na een uurtje of twee vormgeven een kwartiertje ga stofzuigen of zo. Prima geregeld dus!

Andere contributors

Wil je op de hoogte gehouden
worden van onze evenementen,
acties en andere voordelen?

Schrijf je in op onze mailinglijst